κείμενο ενημέρωσης για την εκκένωση του Ανοιχτού 3ου +φωτογραφίες από τις καταστροφές

ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΙ, ΜΟΝΟ ΤΑ ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ

 

Την Παρασκευή 17/2/2017, συνεργείο του δήμου με συνοδεία μπάτσων εισέβαλαν στον χώρο του παλιού τρίτου δημοτικού σχολείου, στο Βροντάδο, το οποίο τα τελευταία 2 χρόνια τελούσε υπό κατάληψη ως ανοιχτός κοινωνικός χώρος.

Ο λόγος που μας οδήγησε στην κατάληψη αυτού του κτιρίου ήταν η ανάγκη για τη δημιουργία ενός αυτοοργανωμένου χώρου μέσα από τον οποίο θέλαμε να εκφράσουμε πολιτικό λόγο και δράση, να συνδιαμορφώσουμε και να συνάψουμε σχέσεις με την τοπική κοινωνία της Σύρου .

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών, προσπαθήσαμε και ως ένα βαθμό καταφέραμε, να δημιουργήσουμε αντιδομές μέσα σε μια κοινωνία η οποία δεν μας κάλυπτε. Χτίσαμε και διαμορφώσαμε το χώρο του πολιτικού καφενείου, μέσα στον οποίο στεγάστηκαν ανοιχτές διαχειριστικές και πολιτικές συνελεύσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών και ντοκυμαντέρ, πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης. Ο χώρος αυτός υπέστη βίαιη καταστροφή, με το σπάσιμο των ήδη υπαρχόντων τοίχων του διατηρητέου κτιρίου, των τζαμιών και όλου του εξοπλισμού καθώς και όλου του έντυπου αντιφασιστικού υλικού που διατηρούσαμε εντός. Κατασκευάσαμε το χώρο της κουζίνας στον οποίο διοργανώνονταν συλλογικές κουζίνες με γεύματα χωρίς αντίτιμο. Ο χώρος αυτός καταστράφηκε ολοσχερώς. Δημιουργήσαμε ανοιχτή βιβλιοθήκη με δεκάδες βιβλία πολιτικού, λογοτεχνικού, ιστορικού, φιλοσοφικού και κινηματικού περιεχομένου. Η βιβλιοθήκη βανδαλίστηκε. Οργανώσαμε και κατασκευάσαμε το χώρο του ανταλλακτικού παζαριού αποτελούμενου από ενδύματα, υποδήματα και παιδικά παιχνίδια με σκοπό την έμπρακτη αλληλεγγύη ευπαθών ομάδων – προσφύγων, άπορων οικογενειών και οποιουδήποτε τα είχε ανάγκη. Ο χώρος αυτός  κατεδαφίστηκε και υπέστη πλιάτσικο. Δημιουργήθηκε χώρος όπου πραγματοποιούνταν δωρεάν μαθήματα αυτοάμυνας, yoga και wing chun. Ο χώρος αυτός καταστράφηκε. Τα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου που αποκαταστήσαμε στον προαύλιο χώρο και ήταν ανοιχτά καθημερινά για τα παιδιά της γειτονιάς ως το μοναδικό μέρος της περιοχής για παιχνίδι, σφραγίστηκαν μαζί με την υπόλοιπη κατάληψη.

Επειδή ο χώρος στοχοποιήθηκε έντονα κατά καιρούς για το θόρυβο που προκαλούσαν συγκεκριμένες εκδηλώσεις, έχουμε να απαντήσουμε πως τα έσοδα από αυτά τα “πάρτυ” χρησιμοποιήθηκαν για τη συντήρηση του χώρου. Για την εκτύπωση έντυπου υλικού για την επικοινωνία του πολιτικού μας λόγου με τους κατοίκους του νησιού. Για την κάλυψη δικαστικών εξόδων συντρόφων και οικονομικής ενίσχυσης πολιτικών κρατουμένων. Μιας και τα άτομα που συμμετείχαμε στο εγχείρημα είμαστε και εμείς φοιτητές, εργάτες, χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και άνεργοι, η οικονομική ενίσχυση αυτού του τύπου ήταν ο μόνος, συμβατός με τα πολιτικά μας πιστεύω, τρόπος να καλύψουμε τα απαραίτητα έξοδα. Να σημειώσουμε πως το μεγαλύτερο κομμάτι της γειτονιάς, βάσει της επικοινωνίας μας με αυτή, κατανοούσε την αναγκαιότητα της συνέχισης  του εγχειρήματος και υποστήριζε την αναδιαμόρφωση του χώρου. Όμως με πρόσχημα την όχληση  υπήρξε μία προσπάθεια επικάλυψης του υπόλοιπου εγχειρήματος τόσο από μερίδα γειτόνων(με σαφή πολιτική ταυτότητα και κοινωνικό ρόλο) όσο και από τον καθεστωτικό τοπικό τύπο και το δήμο.

Παρόλα τα προσχήματα που χρησιμοποιήθηκαν , είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι πραγματικοί λόγοι, καταστολής του εγχειρήματος, ήταν η πολιτική μας θέση  που εκφραζόταν με την μορφή αντιφασιστικών δράσεων, καλέσματα πορειών, συναυλίες οικονομικής ενίσχυσης απεργών του Νεωρίου, συμμετοχή στην πρωτοβουλία αλληλεγγύης μεταναστών και στην πρωτοβουλία στήριξης  των 11 συλληφθέντων στα επεισόδια στη Σύρο κατά την επίσκεψη του ΓΑΠ . Ουσιαστικά πιστεύουμε ότι αυτό που πραγματικά ενόχλησε ήταν η γνώση ότι πάντα θα μας βρίσκουν μπροστά τους ενάντια σε κάθε μορφή αδικίας και καταπίεσης, ως μια εξωκομματική πολιτική δράση Καθώς και ότι,  ο αυτοοργανωμένος τρόπος λειτουργίας και ύπαρξής μας εκφραζόταν μέσα από αντιεραρχικές και οριζόντιες δομές οργάνωσης, αντιεξουσιαστικό και αντικαπιταλιστικό λόγο και έργο, κάτι το οποίο τα συμφέροντα του συντηρητικού καθεστώτος της Σύρου δεν ήθελε να έχει συνέχεια.

 

Αποτελούμε ένα μέρος του ευρύτερου κινήματος  καταλήψεων και αυτοοργανωμένων αντικαπιταλιστικών δομών της κοινωνίας μας.

Αποτελούμε ένα μέρος του κινήματος του νησιού μας.

Μας παρουσιάζουν ως «νεαρούς» γιατί είμαστε αόρατοι για αυτούς όπως και είμαστε όλοι ΕΜΕΙΣ: οι εργάτες, οι άνεργες, οι μαθητές, οι μετανάστες, τα ανασφάλιστα γκαρσόνια και οι εξαντλημένες καθαρίστριες της τουριστικής βιομηχανίας, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Νεωρίου, οι ωφελούμενοι /εργάτες χωρίς δικαιώματα των προγραμμάτων του δήμου, οι εμποροϋπάλληλοι της ατελείωτης εργασίας των Κυριακών και των λευκών νυχτών. Στον δήμο ορατοί είναι μόνο οι επενδυτές, τα εφοπλιστικά λαμόγια που τους χαρίζουν γη και ύδωρ για τις φιέστες τους , οι αθλητικοί αστέρες για τους οποίους πάντα είναι διαθέσιμη η πλατεία, τα στελέχη της τουριστικής προβολής και της εμπορικής κακοποίησης του νησιού μας, το παπαδαριό και οι μπίζνες του,  οι ναζί τους οποίους χτυπάνε φιλικά στην πλάτη και αρνούνται έστω και τυπικά να καταδικάσουν.

Γνωρίζουμε πως είμαστε πάντα στόχος από οποιαδήποτε δημοτική αρχή και φασίστα. Από την κυβέρνηση της Αριστεράς κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν ήδη εκκενωθεί αρκετές άλλες καταλήψεις και δομές ακόμα και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

 

 

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να αυτοοργανωνόμαστε.

Όσο αυτοί καταστρέφουν εμείς θα δημιουργούμε. Όσο αυτοί καταστέλλουν εμείς θα αντιστεκόμαστε.
Γιατί το Ανοιχτό 3ο δεν είναι τα ντουβάρια αλλά οι σχέσεις που έχουμε χτίσει.

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ- ΠΟΡΕΙΑ

ΤΡΙΤΗ 5.30μμ , ΜΙΑΟΥΛΗ

 

Συνέλευση Ανοιχτού 3ου

Σύρος, 19/02/2017

 

 

 

 

 

φωτογραφίες από τους χώρους όπως είχαν διαμορφωθεί πριν την εισβολή των μπάτσων

1 comment

    • Ρουμπίνα Ιωαννίδου on February 21, 2017 at 8:01 pm
    • Reply

    ΟΥΟΥΟΥΜΠ

Leave a Reply

Your email address will not be published.