η συλλογικότητα

Λίγα λόγια…

Συναντηθήκαμε στον δρόμο, στα αμφιθέατρα, σε χώρους πολιτικής ζύμωσης, διαφορετικοί μεταξύ μας, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε κάτι δυνατό μέσα από τις επιθυμίες μας. Ξεκινήσαμε από τον Νοέμβρη του ’14 να φτιάχνουμε το χώρο του πρώην 3ου δημοτικού στην πηγάδα και να οραματιζόμαστε τις δράσεις μας σε αυτόν. Έναν χώρο ελευθεριακό, ανοιχτό, κοινωνικής και πολιτικής ζύμωσης. Έναν χώρο που χωράει κάθε ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός που συμμετέχει τον δυναμώνουν.

Σε αυτόν τον χώρο ξεκινήσαμε κάθε Κυριακή να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας οπτικές μέχρι να βρούμε κοινούς στόχους και οράματα, μέχρι να ορίσουμε τις λεπτές γραμμές που μας ενώνουν και μας διαχωρίζουν ώστε να μπορούμε να τα βρίσκουμε όσοι και αν είμαστε. Τα Σάββατα βρισκόμαστε στον χώρο με καφέ, φαγητό και ταινία, έτσι ώστε να γνωριστούμε και να ανοιχτούμε. Καθημερινά γίνονται εργασίες ώστε οι χώροι να μπορούν να διαμορφωθούν για να καλύψουν τις διάφορες ανάγκες μας, όπως κουζίνα, καφενείο, βιβλιοθήκη, εργαστήρι, free shop κ.ο.κ.

Έναν χώρο καθαρά για την κοινωνική ζύμωση και την απλή συναναστροφή, που δεν χωράει φασιστικές, σεξιστικές, κομματικές πεποιθήσεις, που δεν επιφέρει κανένα ατομικό ή ομαδικό οικονομικό κέρδος. Τα όποια χρήματα διαθέτονται αξιοποιούνται για τις ανάγκες του χώρου αλλά και όποιους σκοπούς η συνέλευση αυτού κρίνει αναγκαίους. Οι δράσεις αποφασίζονται από κοινού και οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία, καμία ψηφοφορία δεν θα μας διχάσει και δεν θα μας φέρει έτοιμες λύσεις.

Το ανοιχτό 3ο αποτελεί μια προσπάθεια για την αξιοποίηση ενός δημόσιου χώρου ώστε να γίνει πραγματικά δημόσιος και όχι απλά των αρχών του δήμου, οι οποίες με ένα λουκέτο το αφήνουν να σαπίζει. Στοχεύουμε στην δημιουργία ενός κτηρίου που θα είναι πραγματικά ανοιχτό. Καθώς στην Σύρο υπάρχει πληθώρα παρατημένων κτηρίων, είτε λόγω “αδιαφορίας των ιδιοκτητών”, είτε λόγω κερδοσκοπικών σκοπιμοτήτων, ο κόσμος συνεχίζει να στερείται δραστηριοτήτων πλέον και λόγω των χρημάτων. Ιδίως σε μια περίοδο που οι δημόσιοι χώροι περιορίζονται είτε μετατρέπονται σε πεδίο εμπορικής αξιοποίησης και ελέγχου, ενώ συχνά είναι και μη προσβάσιμοι σε όλους.

Έτσι δημιουργείται η ανάγκη για έναν χώρο που θα διαχειρίζεται και θα αξιοποιείται από τον εμάς για εμάς.

 

 

 

Λίγα λόγια για
το 3ο πριν από μας…

Με τον Πάτροκλο Καραντινό για αρχιτέκτονα η κατασκευή του 3ου δημοτικού ξεκίνησε το ΄39 και ολοκληρώθηκε μετά το΄45. Το κτήριο είναι σχεδιασμένο με βάση τις βιοκλιματικές αρχές, χρησιμοποιώντας έτσι στο μέγιστο την ενέργεια του ήλιου για την θέρμανση και τον φωτισμό των αιθουσών κατά την διάρκεια της λειτουργίας του. Καθώς, τα υλικά με τα οποία είναι κατασκευασμένο προέρχονται από την Σύρο και τα γύρω νησιά.

Το κτήριο εγκαταλήφθηκε από ζημιές που προκλήθηκαν μετά από σεισμό με τελευταία χρονιά λειτουργίας του το σχολικό έτος ΄97-΄98. Οι σχεδιασμοί των τότε τοπικών αρχών ήταν η κατεδάφισή του και η ανέγερση ενός καινούριου κτηρίου στην θέση του. Όλα αυτά την διετία 2002-2003 ενόψει ολυμπιακών αγώνων, όταν το χρήμα έρεε άφθονο και παντός τύπου εγκαταστάσεις φύτρωναν παντού. Μετά από διαμαρτυρίες και ενστάσεις αρχιτεκτόνων ακολούθησαν δικαστικές διαμάχες καταλήγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος κατεδάφισης.

Έτσι, το θέμα του 3ου δημοτικού, μπήκε στο αρχείο. Ακόμα και 15 χρόνια μετά, η γειτονιά δείχνει να ενδιαφέρεται για το κτήριο και το μέλλον του για τον λόγο αυτόν πιστεύουμε ότι μας στήριξε από την αρχή με διάφορους τρόπους και μέσα.

 

 

Α few words…

We met us in the street , in auditoriums, in social places trying to create something strong with our desires. We started with “ open 3o” as project to set up a free libertarian place, open for the peoplo and many ideas. Together we interact in social and political issues. 3o as place where any age is welcome and where the particular characteristics of each one make us stronger.

Every Sunday we meet to express our different perspectives and ideas to find common goals and visions. We conversate about the building which still needs work or topics that concerns us. Also, every Saturday we are in 3o with food and a movie to getting know each other and have fun.

In the mornings everyone who’ s interested on work who is still needed to make the building hosting our desires comes and take care of them. Like this we build up a kitchen, coffeehouse, free-shop, workshop etc.

As first priority we like to build up an open area for everyone who’ s interested in participating. A place for social meeting and interaction where fascist, sexistic, homophobic or comatical ideologist don’t find any space.
There is no individual or single group with financial gain and the money is spend for collective’ s needs. Actions and decisions are taken by consensus on Sunday meetings.

The open 3o is an attempt to build up a public place, not just another building for the authorities, to let it rot.

Syros has many abandoned buildings, and people on the island still don’t take part of activities because they cost.  Especially, today where public spaces are limited and either converted to controlled areas or areas with financial profit. 3o is created by the need of a free place which will manage for all of us.

 

anoixto-3o-(big)-gia-blog-m

ομαδες – πρωτοβουλιες

ανοιχτή διαχειριστική συνέλευσηΗ ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση είναι το μόνο αρμόδιο όργανο λήψης αποφάσεων σχετικά με θέματα που αφορούν το Ανοιχτό Τρίτοκαι πραγματοποιείται κάθε Κυριακή στις 16:00.Οι δράσεις αποφασίζονται από κοινού και οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία, μέσω της ανοιχτής συνέλευσης. Καμία ψηφοφορία δεν θα μας διχάσει και δεν θα μας φέρει έτοιμες λύσεις. συλλογική κουζίνακάθε …

οι χωροι

|βιβλιοθήκη|  |free shop – χαριστικό παζάρι|      |αίθουσα yoga|    |εργαστήρι| 

Leave a Reply

Your email address will not be published.