Ο Πόλεμος ως Ανάπτυξη και η Ανάπτυξη ως Πόλεμος

από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ- ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΥΡΟΥ – ΜΥΚΟΝΟΥ

 

Στη Σύρο το δόγμα της ανάπτυξης έρχεται να αποτελειώσει την επίθεση –οικονομική κρίση, ανεργία- του κράτους και του Κεφαλαίου. Όμως η ανάπτυξη και το μεγάλωμα της πίτας που ευαγγελίζονται δεν σημαίνει απαραίτητα και μεγαλύτερο αναλογικά κομμάτι της πίτας για τους από κάτω. Ακόμα και αν μεγαλώνουν τα ψίχουλα, γιγαντώνεται η εκμετάλλευση και μεγαλώνει επίσης και η ψαλίδα της κοινωνικής ανισότητας.  Αυτή κλείνει συνήθως όχι εξαιτίας παραγωγικότητας / ανάπτυξης αλλά λόγω αγώνων και πολιτικής.

Σε περίοδο μόνιμης κρίσης η ανάπτυξη αφορά ακόμα περισσότερο ένα μικρό ανώτερο τμήμα μόνο και οι υπόλοιποι τη λούζονται. Αλλά με τη φτώχεια και την ανεργία οδηγούμαστε απλώς σε πειθήνιο, υποτιμημένο, πειθαρχημένο εργατικό δυναμικό έτοιμο να στελεχώσει τις επενδύσεις τους και να κανιβαλλιστεί μεταξύ του.  Αυτό είναι η κρίση και η ανάπτυξή της.

Η κυρίαρχη ιδεολογία είναι «δουλίτσα να υπάρχει …» άσχετα με ποιους όρους και πως.

Άσχετα με τις συνέπειες που θα υπάρξουν ευρύτερα στις γειτονικές μας χώρες, στη ίδια την ελληνική κοινωνία.

Έτσι προετοιμάζεται το νησί και το λιμάνι να υποδεχθεί πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ αρχικά για αναψυχή και ξεκούραση των πληρωμάτων. Το πρώτο πολεμικό Καταμαράν του USANavy έφθασε πριν εβδομάδες και περιμένουμε και άλλα. Ο ελλιμενισμός των πολεμικών πλοίων σχετίζεται άμεσα και με το θέμα του εκσυγχρονισμού της ασφάλειας του λιμανιού για την προσάραξη μεγάλων κρουαζιερόπλοιων όπως εμφανίστηκε αρχικά, αλλά σίγουρα εξυπηρετεί και τα πολεμικά πλοία.  1.2 εκατομμύρια για κάμερες, περιπολικά, ανιχνευτές μετάλλων κλπ. Τουρισμός, ασφάλεια και πόλεμος διαπλέκονται σε ένα δίκτυο που ξεκαθαρίζει πολλά περισσότερα από όσα θα θέλανε και οι ίδιοι οι σχεδιαστές του. Σε συνδυασμό με το masterPlan για την γενικότερη αναβάθμιση του λιμένα από το λιμενικό ταμείο – προϋπολογισμού αρκετών εκατομμυρίων – για  τη μεταφορά του εμπορικού τμήματος, την προσάραξη megayachts κλπ, φαίνονται με ποιο τρόπο εξυπηρετούνται τα σχέδια της πολεμικής μηχανής, της βιομηχανίας τουρισμού και της καθυπόταξης όσων από εμάς περισσεύουμε.

Επίσης τα σχέδια της νέας ιδιοκτησίας του Νεωρίου υπό την Ελληνο-ΑμερικανικήONEX και τον Ξενοκώστα για επισκευή Αμερικανικών πολεμικών αλλά και το σπρώξιμό του ως διάδοχος του Ταβουλάρη από την κυβέρνηση, ακόμα και από την ίδια την Πρεσβεία των ΗΠΑ, καταδεικνύουν πως τα σχέδια αυτά δεν είναι απλώς ονειρώξεις. Μια επισκευαστική βάση για πολεμικά πλοία είναι πολύ κοντά. Επίσης πολύ σοφά ο επενδυτής διακηρύσσει πως θέλει να τη συνδυάσει και με επισκευές/κατασκευές της πετρελαϊκής βιομηχανίας εξόρυξης που θα ανθίσει στην Ν/Ανατολική Μεσόγειο, ως συνέπεια και προϋπόθεση του πολέμου.

Η ανάπτυξη στη Σύρο έχει πολλές όψεις που κατά ένα μαγικό τρόπο συνδέονται σε μία δυστοπία επενδυτικής μεγαλομανίας και εξάλειψης οποιουδήποτε συλλογικού δικαιώματος στην πόλη και στον χώρο.

Το στρατόπεδο αντί για δημόσιο χώρο πρασίνου και ξεκούρασης πολιτών προορίζεται για πεντάστερο ξενοδοχείο και για το κεντρικό στρατηγείο της ΟΝΕΧ.

Το στούντιο – σχολή κινηματογράφου του Hollywood θα αλώσει ολόκληρο το νησί και θα εκμεταλλευθεί το συλλογικό φυσικό και ανθρωπογενή περιβάλλον. Οι συμβάσεις και οι εργασιακές συνθήκες δεν χρειάζονται ανάλυση…

Ήδη στο Νεώριο οι εργαζόμενοι κανιβαλλίζονται μεταξύ τους, οι εργολάβοι ξεσαλώνουν και τίποτα δεν αναφέρεται για το μελλοντικό καθεστώς των συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων. Οι τοπικοί παράγοντες πανηγυρίζουν και οι πελατειακές σχέσεις καλά κρατούν.

Ήδη έχει εγκριθεί τα μαγαζιά να μπορούν να είναι ανοιχτά και τις 52 Κυριακές το χρόνο.

Το αεροδρόμιο θα επεκταθεί. Για ποιον όμως?

Το καλώδιο της ΔΕΗ δεν θα φέρνει μόνο φθηνή και καθαρή ενέργεια αλλά θα μπορεί και να στέλνει. Τα σχέδια για τα φαραωνικά αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες θα μπορέσουν να προχωρήσουν επιτέλους (να μην χαθούν και οι πράσινες επιδοτήσεις).

Τα  σχέδια και η προβολή της Σύρου στον τουριστικό χάρτη προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Η τουριστική βιομηχανία προχωρεί και το μέλλον δεν θα είναι άλλο παρά οι δάσκαλοι που δεν θα μπορούν να νοικιάσουν σπίτια και οι φαβέλες των εργατών που θα λιώνουν σε κοντέινερς όπως κάπου εδώ δίπλα.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΑΣ ΒΡΩΜΑΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΦΕΝΤΙΚΟ

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ- ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΥΡΟΥ – ΜΥΚΟΝΟΥ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.