1 ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟ 3o

Το εγχείρημα του ανοιχτού τρίτου ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 14’ στην Ερμούπολη της Σύρου. Πρόκειται για το παλιό 3ο δημοτικό σχολείο της Ερμούπολης που σταμάτησε την λειτουργία του το 1998. Από τότε μέχρι και πέρσι ο δήμος που του έχει δοθεί ο ρόλος του ιδιοκτήτη, δεν έκανε καμία κίνηση για συντήρηση ή χρήση του κτιρίου. Ασχολήθηκε μαζί του μόνο στις αρχές του αιώνα (2002) σε μια προσπάθεια να το κατεδαφίσει και να κτίσει άλλο στη θέση  του , να ανοίξει έτσι ο γνωστός κερδοφόρος κύκλος των επιδοτήσεων ,διαγωνισμών, της ανάθεσης έργου κτλ. Το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε αντίθετα  η συνεχής υποβάθμιση εντάθηκε μέχρι που μάθαμε ότι έγινε πλιάτσικο πριν αλλάξει χέρια η δημοτική αρχή. Η γειτονιά απ.την άλλη ευτυχώς δεν έχει τις ίδιες διαθέσεις για το μέλλον του κτιρίου, είναι και η ίδια που το έχτισε άλλωστε, και αυτό φάνηκε από την θετική αντιμετώπιση που είχαμε ως προς το εγχείρημα του ανοιχτού τρίτου.

Σχετικά με μας, η ιδέα του να υπάρχει ένα κτίριο ανοιχτό στη γειτονιά  που να στεγάζει τις πολιτικές μας διαδικασίες , να συνδιαμορφώνουμε  αυτοοργανωμένα τις δράσεις μας, να δοκιμάζουμε στο εδώ και τώρα τις προτάσεις μας για μια άλλη κοινωνία ήταν παραπάνω από αρκετή για να μας βάλει σε κίνηση. Βρεθήκαμε άτομα από διαφορετικές αφετηρίες ζυμωθήκαμε και ζυμωνόμαστε πάνω στην κοινή ερώτηση που διατυπώσαμε και στην πορεία γινόμαστε περισσότεροι. Οι σχέσεις που αναπτύσσονται είναι αυτό που προτάσσουμε και μέσα από αυτές προσπερνάμε τις προσπάθειες καταστολής . Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι εταιρίες που πουλάν ρεύμα και νερό , ο δήμος και διάφοροι καλοθελητές είναι ότι κάθε τους  επιθετική ενέργεια θα απαντάται συλλογικά. Είναι η αλληλεγγύη μεταξύ μας  που μας κάνει να βρίσκουμε νέους τρόπους να είμαστε στο ανοιχτό 3ο και από αυτή τη σκοπιά ενός πολύμορφου κινήματος συνεχίζουμε να  λέμε ότι πρέπει να τελειώνουμε με τον παλιό κόσμο των εξουσιαστικών σχέσεων και συμπεριφορών, που γεννά πατριαρχία και ομοφοβία και μέσα σε αυτόν βρίσκουν καταφύγιο οι φασίστες και οι σεξιστές.

Στον ένα χρόνο λειτουργίας του το ανοιχτό 3ο  επιχείρησε να είναι ένας χώρος που μπαίνει σφήνα στην πραγματικότητα του νησιού. Με βάση την αυτοοργάνωση προτείνει δράσεις και δομές ελευθεριακού χαρακτηρα , από μαχητικές μορφές δράσεις μέχρι την διασκέδαση, έχει δείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει αντιιεραρχικά, αδιαμεσολάβητα με οριζόντιες δομές. Η προσωπική εύθηνη του καθενός δίνει ζωή και ταυτότητα στο χώρο και όχι οι έτοιμες συνταγές θεωρίας και ευαισθητοποίησης. Γι’αυτό και δεν χωράμε σε κομματικές γραμμές , εναλλακτικές μορφές διαχείρισης του συστήματος και φιλάνθρωπες προσεγγίσεις εργατών-μεταναστών και γενικότερα των εκμεταλευόμενων,  που είναι εφήμερες και θεαματικού χαρακτήρα. δημιουργούμε  κοινότητες αγώνα ως την οριστική χειραφέτηση από ένα κόσμο εξάρτησης και εκμετάλευσης.

Ανοιχτό 3o
https://anoixtotrito.espivblogs.net/
Σύρος, Νοέμβρης 15’

ποστερ3_A3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.